You are currently viewing Ασκήσεις πεδίου πρόληψης και ετοιμότητας σεισμικού κινδύνου – Τα κύρια ρήγματα της χώρας

Ασκήσεις πεδίου πρόληψης και ετοιμότητας σεισμικού κινδύνου – Τα κύρια ρήγματα της χώρας

Στο κεντρικό δελτίο Ειδήσεων της τηλεόρασης του ΑΝΤ1, την Παρασκευή, ο Δρ.καθηγητής, σεισμολόγος κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος και επιστημονικός συνεργάτης της Ε.Ε. & UNESCO παρουσίασε τα κύρια ρήγματα της χώρας.

Το γνωστό Ελληνικό σεισμικό τόξο “που ξεκινάει από την περιοχή της Ζακύνθου περνάει νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου, στην Κρήτη και καταλήγει στην Ρόδο και τα Δωδεκάνησα προκαλώντας μεγάλους σεισμούς, της τάξεως ακόμα το 7 μπορεί να φτάσει, σε αραιά χρονικά διαστήματα”

Το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας “από την θάλασσα του Μαρμαρά διακλαδίζεται σε δύο κύριους κλάδους οι οποίοι εισέρχονται στην περιοχή του βορείου Αιγαίου και προκαλούν επίσης πολύ ισχυρούς σεισμούς. Τον Μάιο του 2014 σημειώθηκε σεισμός 6,9 R στην Σαμοθράκη.”

Ο Κορινθιακός κόλπος, “μια περιοχή εξαιρετικά δραστήρια από σεισμική άποψη, με πληθώρα ρηγμάτων και στο νότιο και στο βόρειο τμήμα του, το μεγαλύτερο μέγεθος ήταν με τον περίφημο σεισμό των Αλκυονίδων το 1981”.

Πάρνηθα, “ξύπνησε και πάλι τον περασμένο Ιούλιο, το δυναμικό του ρήγματος δεν είναι μεγάλο, πρακτικά δεν μπορεί να δώσει στο ορατό μέλλον μεγάλο σεισμό”, σημείωσε ο καθηγητής.

Ο ΟΑΣΠ με το Πανεπιστήμιο Αθηνών διοργανώνει ασκήσεις πεδίου κάθε χρόνο στην χώρα.

“Μέσα από αυτή την διαδικασία μπορούμε να εκκενώσουμε με πολύ μεγάλη ασφάλεια, σε γρήγορο χρονικό διάστημα κτίρια, μετά από μια μεγάλη σεισμική δραστηριότητα” δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας | Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος κ. Ευθύμης Λέκκας.

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών, στα πλαίσια του μεταπτυχιακού προγράμματος Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων” διοργανώνει ευρεία άσκηση στην Ρόδο το Νοέμβριο.

Θοδωρής Κονδύλης

🎓MSc Φυσικών Καταστροφών & Κρίσεων 📚Edu Μετεωρολογία & Κλιματική Αλλαγή 🎓BSc Μηχανικός Πληροφορικής

Αφήστε μια απάντηση