You are currently viewing Covid 19 – Ώρα μηδέν: Εκτίμηση της εξέλιξης της πανδημίας στην Ελλάδα

Covid 19 – Ώρα μηδέν: Εκτίμηση της εξέλιξης της πανδημίας στην Ελλάδα

του Γιώργου ΠολίτηΗλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Η/Υ Ε.Μ.Π.

Για άλλη μια φορά , η εξαγωγή της πρόβλεψης ήταν πολύ κοπιαστική , ακόμα πιο κοπιαστική από τις προηγούμενες φορές, με δεδομένο ότι χρησιμοποιήθηκε για καλιμπράρισμα το διάστημα 24 Αυγούστου – 12 Οκτωβρίου, διάστημα εντός του οποίου υπήρξε πολύ μεγάλη διακύμανση στον αριθμό των τεστ, όπως επίσης και είχαμε το πρώτο αξιοσημείωτο άθροισμα θανάτων από την έναρξη του 2ου κύματος στη χώρα μας.

Στη συνέχεια, η πρόβλεψη επικυρώθηκε ( και θα συνεχίσει να επικυρώνεται) με τα πραγματικά δεδομένα των τελευταίων 10 ημερών, έτσι ώστε από τα 8 βασικά σενάρια εξέλιξης της κάθε μεταβλητής , να επιλέξουμε τελικά τα 4 πιο “κοντινά”.

Έτσι, το άνω όριο των προβλέψεων αφορά μείωση στη μεταδοτικοτήτα της τάξης του 25% σε σχέση με τις τιμές της τελευταίας βδομάδας , ενώ το κάτω όριο αφορά σε μείωση της μεταδοτικότητας της τάξης του 75% σε σχέση με τις τιμές της τελευταίας εβδομάδας. Όπως είναι φυσιολογικό , το μοντέλο “επιλέγει” περίπου τη μέση κατάσταση, και όσο εισέρχονται νέα πραγματικά δεδομένα , θα φανεί προς τα που βαδίζουμε..

Αυτό που προβληματίζει είναι ότι πλέον , η μέση κατάσταση δεν είναι και τόσο αισιόδοξη. Αυτό σημαίνει ότι αν ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας θεωρήσουμε ότι θα μείνει περίπου ως έχει ( οι περιοχές που είναι στι επίπεδο 3 ή 4 θα παραμείνουν στο 3 ή 4 και οι περιοχές που είναι στο επίπεδο 1 ή 2 θα παραμείνουν στο 1 ή 2 – αυτή είναι η υπόθεση μας για την ώρα), μέσα στη βδομάδα θα ξεπεράσουμε τα 1000 κρούσματα τη μέρα, μέχρι τέλη Νοέμβρη θα ξεπεράσουμε τα 2400 κρούσματα τη μέρα και μέχρι τέλη Δεκέμβρη τα 4500 . Αντίστοιχα, αναμένεται να σημειωθούν πάνω από 400 και πιθανόν και πάνω από 500 θάνατοι μέσα στο Νοέμβρη, ενώ τον Δεκέμβριο η κατάσταση αναμένεται να χειροτερέψει περισσότερο, καθώς είναι πιθανό να σημειωθούν μέσα σε ένα μήνα λίγο περισσότεροι από όσους θανάτους σημειώθηκαν από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας.

Ο ρυθμός ημερήσιων θανάτων δείχνει να αυξάνεται συνεχώς , με μικρές διακυμάνσεις, ξεπερνώντας τους 15 τη μέρα μέσα στο Νοέμβρη και αργότερα τους 25 -30 τη μέρα.

Σχετικά με τους νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ, έχουμε ξαναπεί ότι υπάρχει μια διαφορά μεταξύ διασωληνωμένων και συνολικών νοσηλευομένων σε ΜΕΘ . Π.χ. τη δεδομένη χρονική στιγμή σε ΜΕΘ νοσηλεύονται περίπου 115 άτομα , ενώ οι διασωληνωμένοι ήταν σήμερα 84. Παρατηρούμε λοιπόν ότι η πρόβλεψη νοσηλευομένων σε ΜΕΘ συμβαδίζει περισσότερο με τους συνολικούς ενεργούς νοσηλευόμενους και όχι με τους διασωληνωμένους , όπως ήταν αρχικά ο στόχος. Ας μην θεωρήσουμε λοιπόν αξιόπιστη τη συγκεκριμένη πρόβλεψη, καθώς ακόμα “δουλεύω ” την καλύτερη δυνατή προσέγγιση της συγκεκριμένης μεταβλητής. Ωστόσο , πάνω από 300 -350 κατειλλημένες Μεθ μέσα στο Δεκέμβρη είναι ένα εύρος που προκαλεί ανησυχία σχετικά με την ετοιμότητα του συστήματος υγείας.

Εν κατακλείδι :
1. Τα νέα μέτρα δε δείχνουν να ανακόπτουν την εκθετική αύξηση , απλά έχουν μοιρασμένες πιθανότητες να περιορίσουν τον ρυθμό της.

2. Οι σοβαρές νοσηλείες , εισαγωγές σε ΜΕΘ και θάνατοι φαίνεται πως θα προσεγγίσουν νούμερα που δεν έχουμε ξαναδεί μέχρι στιγμής σε αυτήν την πανδημία στη χώρα μας, αλλά σε κάποιες άλλες Βαλκανικές χώρες αντίστοιχου πληθυσμού. Αυτό είναι αναπόφευκτο ακόμα και να λειτουργήσουν τα νέα μέτρα. Απλά , τα νέα μέτρα ίσως συντελέσουν στο να ελεγχθεί μερικώς η κατάσταση στα νοσοκομεία.

3. Πιθανότατα , θα χρειαστούν περισσότερα μέτρα και συγκεκριμένα να αλλάξουν τουλάχιστον 2 επίπεδα προς τα πάνω αρκετοί ακόμα νομοί , ώστε να μην επιβεβαιωθεί αυτή η πρόβλεψη και να κινηθούμε σε χαμηλότερα σενάρια.

Η κατάσταση θα επαναξιολογείται συνεχώς με τα πραγματικά δεδομένα και θα ανανεώνεται αναλόγως και η πρόβλεψη , εφόσον κρίνεται ότι παρεκκλίνει πολύ από την πραγματική εικόνα. Το μοντέλο εξάλλου έχει πλέον κατασκευαστεί ώστε να ” επιλέγει” σενάρια εξέλιξης μέσα από μια πυκνότητα πιθανοτήτων, ανάλογα με τα νέα δεδομένα που “διαβάζει”.

Θοδωρής Κονδύλης

🎓MSc Φυσικών Καταστροφών & Κρίσεων 📚Edu Μετεωρολογία & Κλιματική Αλλαγή 🎓BSc Μηχανικός Πληροφορικής