Εξαιρετικά σοβαρή μεταβολή του καιρού με επικίνδυνα χαρακτηριστικά

Εξαιρετικά σοβαρή μεταβολή του καιρού με επικίνδυνα χαρακτηριστικά

Το βαρομετρικό χαμηλό στο κόλπο της Σύρτης, το πρωί της Τετάρτης 16.9 έχει μετακινηθεί βόρεια, προς νότιο Ιόνιο. Η πίεση του κέντρου του είναι 1003 hPa, οι μέγιστοι άνεμοι φτάνουν τα 105km/h. Αναμένεται να κινηθεί βορειοανατολικά. Είναι το πρώτο βαρομετρικό χαμηλό με χαρακτηριστικά μεσογειακού κυκλώνα για το 2020, το οποίο θα δούμε εκ του αποτελέσματος αν καλύψει τις προϋποθέσεις για τον χαρακτηρισμό του ως Medicane – δηλαδή μεσογειακού κυκλώνα.

Σε κάθε περίπτωση είναι μια εξαιρετικά ισχυρή ατμοσφαιρική διαταραχή και χρήζει προσοχής.  Αναμένεται περαιτέρω ενίσχυσή του τις επόμενες ώρες στο νότιο Ιόνιο με τα διαθέσιμα προγνωστικά δεδομένα να θέλουν την άφιξή του την Παρασκευή στην δυτική Πελοπόννησο με επικίνδυνα χαρακτηριστικά, άνεμοι επιπέδου θύελλας συνοδευόμενοι από καταρρακτώδεις βροχές.

Βαθμιαία επιδείνωση του καιρού την Πέμπτη, κορύφωση την Παρασκευή και σταδιακή υποχώρηση το Σάββατο. 

Νεότερα σε έκτακτες ενημερώσεις και τα δελτία καιρού.

Θοδωρής Κονδύλης

MSc Διαχείριση Περιβάλλοντος, Φυσικών Καταστροφών & Κρίσεων, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) | Επιμόρφωση: Μετεωρολογικά Φαινόμενα, φυσικές διεργασίες στην ατμόσφαιρα, πρόγνωση καιρού & ακραία καιρικά φαινόμενα (ΕΚΠΑ) | BSc Μηχανικός Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών

Αφήστε μια απάντηση