You are currently viewing Γερμανικός Τύπος: «Εκπληκτικό φαινόμενο» η αντιμετώπιση του Covid-19 από τους Έλληνες

Γερμανικός Τύπος: «Εκπληκτικό φαινόμενο» η αντιμετώπιση του Covid-19 από τους Έλληνες

Υπό τον τίτλο «Πώς η Ελλάδα αντλεί δύναμη από την κρίση του κορωνοϊού», το δίκτυο εφημερίδων «Redaktionsnetzwerk Deutschland» δημοσιεύει ανταπόκριση από την Αθήνα βασιζόμενη στα στοιχεία έρευνας, επισημαίνοντας ότι, παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις για την οικονομία, στην Ελλάδα «υπάρχει πνεύμα αισιοδοξίας», ενώ χαρακτηρίζει «εκπληκτικό φαινόμενο» την πειθαρχία των πολιτών για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σύμφωνα με έρευνα της δεξαμενής σκέψης «διαΝΕΟσις» που διενεργήθηκε στο τέλος Απριλίου, το 40% των ερωτηθέντων εκφράζει «αισιοδοξία», ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο το αντίστοιχο ποσοστό έφθανε στο 30%, αναφέρει χαρακτηριστικά.  Αντίστοιχα, η «αβεβαιότητα» έφθανε τότε το 38%, ενώ τώρα περιορίζεται στο 31%. Σε ποσοστό 21% οι Έλληνες εκφράζουν «υπερηφάνεια», κατά επτά μονάδες περισσότερο από ό,τι τον Δεκέμβριο και περίπου εννέα στους δέκα εκτιμούν ότι η χώρα βρίσκεται στον «σωστό δρόμο».

«Για την αισιοδοξία υπάρχουν πολλοί λόγοι. Ένας από αυτούς ονομάζεται Σωτήρης Τσιόδρας», συνεχίζει το άρθρο και αναφέρεται στην καθημερινή ενημέρωση του καθηγητή λοιμωξιολογίας για την εξέλιξη της πανδημίας, περιγράφοντάς τον ως «οικογενειακό γιατρό του έθνους – μια μορφή εμπιστοσύνης». Ο κ. Τσιόδρας είναι και «ο σημαντικότερος σύμβουλος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός ακούει τους ειδικούς», τονίζεται στο δημοσίευμα και εξηγείται η τακτική που ακολούθησε η Ελλάδα, η οποία επέβαλε περιορισμούς «νωρίτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες» και είχε ως αποτέλεσμα να περάσει την πανδημία σχετικά ελαφρά.

«Η επιτυχία δεν οφείλεται μόνο στον έγκαιρο και συντεταγμένο περιορισμό επαφών, λένε οι ειδικοί, αλλά και στην πειθαρχία του πληθυσμού». Οι κανόνες τηρήθηκαν σε μεγάλο βαθμό, αναφέρεται, κάνοντας λόγο για «εκπληκτικό φαινόμενο», καθώς, όπως σημειώνει, «οι εντολές συνήθως δεν γίνονται καλά αποδεκτές στην Ελλάδα, ενώ η προσωπική ελευθερία είναι για τους Έλληνες ύψιστο αγαθό».

Ο ανταποκριτής υποστηρίζει ακόμη ότι ενώ κατά την διάρκεια της κρίσης του ευρώ η Ελλάδα είχε την εικόνα ενός «κατεστραμμένου κράτους», τώρα το πολιτικό σύστημα είναι «πιο σταθερό από ποτέ» και προσθέτει ότι ο πρωθυπουργός αξιολογείται από τους πολίτες θετικά για τις επιδόσεις του στην διαχείριση της κρίσης. Θετικά αξιολογούνται ακόμη οι θεσμοί και το κράτος στο σύνολό του.

The Telegraph: Η Ελλάδα θα είναι ο πρώτος προορισμός μετά τον κορωνοϊό

Ο Σμιθ ξεκαθαρίζει ότι το πρώτο μέρος που θα επισκεφτεί μετά την κρίση του κορωνοϊού θα είναι η Ελλάδα και εξηγεί ότι πρόκειται για ένα μέρος όπου οι Βρετανοί είναι πάντα ευπρόσδεκτοι με ανοιχτές αγκάλες, όπου ο ήλιος πάντα λάμπει και που μπορεί κανείς να πάει από τη Βρετανία σε λίγες μόνο ώρες με το αεροπλάνο. Ο ίδιος αναφέρει πως επιθυμεί για κάτι οικείο και «καταπραϋντικό», μια χώρα που έχει γνωρίσει και αγαπά, όπου οι ευτυχισμένες διακοπές είναι εγγυημένες.

«Εάν κάτι έχω μάθει από τα ταξίδιά μου εδώ και 35 χρόνια είναι μία χώρα προσφέρει τόσες πολλές επιλογές και αυτή είναι η Ελλάδα», τονίζει ο δημοσιογράφος. Όπως αναφέρει, έχει επισκεφθεί οχτώ νησιά της Ελλάδας (Σκιάθο, Παξούς, Κέρκυρα, Κεφαλλονιά, Λευκάδα, Σκόπελο, Μύκονο και Τήνο) και δεν απογοητεύτηκε ποτέ , ενώ αναπολεί την παρθένα ζωή των νησιών, το απλό φαγητό και τη διαμονή, τις ήσυχες παραλίες, τις βόλτες στη φύση, την ορεινή ενδοχώρα και την απόλυτη απομάκρυνση από τα άγχη της σύγχρονης ζωής.

Ο ίδιος τάσσεται υπέρ του ταξιδιού με πλοίο αναφέροντας ότι τα νησιά χωρίς αεροδρόμιο έχουν λιγότερους τουρίστες και κάνει ειδική αναφορά στη Σκόπελο και στην Τήνο. Στη Σκόπελο μπορεί κανείς να πάει αφού πρώτα προσγειωθεί στη γειτονική Σκιάθο, ενώ στην Τήνο αφού προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Μυκόνου, αναφέρει.

Ο Όλιβερ Σμιθ κάνει ακόμα ειδικές αναφορές στο άρθρο του στη διαμονή, στη διατροφή και στις παραλίες. Ο ίδιος προτιμάει τις κτισμένες από πέτρα παραδοσιακές κατοικίες, και καλεί τους αναγνώστες του να εξερευνήσουν τα χωριά των νησιών αλλά και τα μοναστήρια. «Μην περιμένετε εντυπωσιακά μουσεία», λέει. Για τον Σμιθ απαραίτητο στοιχείο των διακοπών στην Ελλάδα είναι η ταβέρνα. Ωστόσο θέτει κριτήρια, όπως το να είναι οικογενειακή, να φιλοξενεί γάτες, τα τραπέζια της να καλύπτονται από χάρτινο τραπεζομάντηλο και μέσα στο αλάτι να υπάρχει ρύζι, ενώ εκφράζει την προτίμησή του στο χύμα κρασί.

Τέλος, σε ότι αφορά τις παραλίες, αναφέρει ότι οι πιο όμορφες είναι αυτές όπου τις περιστοιχίζουν βραχώδεις πράσινοι λόφοι, έχουν ησυχία και μία ή δύο ταβέρνες που σερβίρουν παγωμένες μπύρες και φρέσκο ψάρι. «Τι άλλο χρειάζεστε;», αναρωτιέται.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr, lifo.gr

Θοδωρής Κονδύλης

🎓MSc Φυσικών Καταστροφών & Κρίσεων 📚Edu Μετεωρολογία & Κλιματική Αλλαγή 🎓BSc Μηχανικός Πληροφορικής

Αφήστε μια απάντηση