Η απόγειος αύρα μετέφερε από τα ξημερώματα το καπνό στην πόλη του Πύργου

Η απόγειος αύρα μετέφερε από τα ξημερώματα το καπνό στην πόλη του Πύργου

Τις νυχτερινές και πρωινές ώρες παρατηρείται η απόγειος αύρα (ή αύρα των ορέων), είναι οι άνεμοι, κατά βάση ασθενείς, που πνέουν από τα ορεινά προς τις κοιλάδες και τις πεδιάδες, δημιουργώντας το φαινόμενο της θερμοκρασιακής αναστροφής, δηλαδή ο εγκλωβισμός ψυχρών αερίων μαζών που κατέρχονται κάτω από ένα θερμό στρώμα αέρα.

Η δασική πυρκαγιά, που εκτείνεται σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων, είναι σε ύφεση το πρωί του Σαββάτου με την θερμοκρασιακή αναστροφή να έχει εγκλωβίσει τον καπνό.

Χαρακτηριστική είναι η δορυφορική εικόνα και η εικόνα από την μετεωρολογική κάμερα Φλόκα με τoν καπνό να φτάνει έως και την πόλη του Πύργου, μεταφερόμενος από την απόγειο αύρα.

Εικόνα από Πύργο:

Αναμένονται αναζωπυρώσεις

Κάτω από το θερμό στρώμα αέρα, μεταφορικά “καπάκι”, εγκλωβίζεται ο καπνός της πυρκαγιάς η οποία “σιγοβράζει”. Καθώς προχωρά η μέρα αργά το πρωί, το “καπάκι” αυτό θα σπάσει, η πυρκαγιά θα τροφοδοτηθεί με οξυγόνο και αναμένεται να δώσει συνεχείς και πιθανόν έντονες αναζωπυρώσεις.

Θοδωρής Κονδύλης

Μεταπτυχιακός φοιτητής (MSc) "Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Φυσικών Καταστροφών & Κρίσεων" Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) - Επιμόρφωση "Μετεωρολογικά Φαινόμενα, φυσικές διεργασίες στην ατμόσφαιρα, πρόγνωση καιρού & ακραία καιρικά φαινόμενα" Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) (2020) - Μηχανικός Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Λάρισας (2011) - Ιδρυτικό (2007) μέλος του μετεωρολογικού portal metar.gr - Ιδιοκτήτης των μετεωρολογικών σταθμών Λαμπείας & Ανδρίτσαινας Ηλείας κάθως και των μετεο-διαδικτυακών καμερών του metar.gr στο νομό Ηλείας

This Post Has 2 Comments

 1. Avatar
  Πετρος Τζουάνος

  Αγαπητέ Θεόδωρε η ανάλυση σου και οι πληροφορίες σου για την εξέλιξη της πυρκαγιάς του Γραμματικού είναι πολύ κατατοπιστικές και ενημερωτικές, καλύτερες απο τα δημοσιογραφικά site.
  Είμαι Ηλείος από το χωριό Πόθος του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας που ζει και εργάζεται στο Κουβέιτ.
  Με το δικό σου πόρταλ έχω εικόνα τι συμβαίνει στο τόπο μου, είμαι σε 20ώρη σύνδεση με το site σου καθημερινά.
  Πολύ καλή δουλειά, συγχαρητήρια!

  1. Θοδωρής Κονδύλης
   Θοδωρής Κονδύλης

   Σας ευχαριστώ θερμά για τους έπαινους λόγους! Παρακολουθούμε όλες τις φυσικές διεργασίες στον τόπο μας, πολλές από τις οποίες εξελίσσονται σε καταστροφές καθαρά από επιστημονική σκοπιά. Να είστε καλά!

Αφήστε μια απάντηση