You are currently viewing Η πανδημία του Κορονοϊου, μια παγκόσμια κρίση σε εξέλιξη

Η πανδημία του Κορονοϊου, μια παγκόσμια κρίση σε εξέλιξη

Οι αρχές της Κίνας υποβάθμισαν το πρόβλημα

Εξ αρχής οι αρχές της Κίνας υποβάθμισαν το πρόβλημα. Στις 31 Δεκεμβρίου, το Κέντρο της Ουχάν παραδέχτηκε ότι υπήρχε ένα σύμπλεγμα άγνωστης πνευμονίας στην αγορά θαλασσινών Χουανάν, με τις πρώτες περιπτώσεις συμπτωματικής ασθένειας να έχουν εμφανιστεί μόλις τρεις εβδομάδες νωρίτερα στις 8 Δεκεμβρίου 2019.

Στις 8 Ιανουαρίου, αναγνωρίστηκε ένας νέος κορονοϊός ως η αιτία της πνευμονίας. Μέχρι τις 29 Ιανουαρίου, ο ιός είχε εξαπλωθεί σε όλες τις επαρχίες της ηπειρωτικής Κίνας. Η καθυστερημένη και αμφιλεγόμενη αντίδραση των αρχών της Ουχάν και της Χουπέι απέτυχε να συγκρατήσει την έξαρση σε πρώιμο στάδιο.

Στις 22 Ιανουαρίου 2020 η επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) συνεδρίασε σχετικά με την λήψη απόφασης για το αν «η κατάσταση αποτελεί επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος» απόφαση η οποία δεν προχώρησε λόγω έλλειψης δεδομένων.

Στις 23 Ιανουαρίου 2020, η Ουχάν τέθηκε σε καραντίνα.

Στις 31 Ιανουαρίου, ο ΠΟΥ δήλωσε την έξαρση ως «έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος» επειδή ο ιός αρχίζει να ξεφεύγει πέρα ​​από την Κίνα

Από τα μέσα του Φεβρουαρίου άρχισε ουσιαστικά να διαπιστώνεται η σοβαρότητα με τα κρούσματα εκτός Κίνας να παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση, χωρίς ωστόσο να λαμβάνονται μέτρα από τις περισσότερες χώρες, οι οποίες ήδη πλήττονταν με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ιταλία.

Στις 11 Μαρτίου ο ΠΟΥ κήρυξε πανδημία. Ο επικεφαλής του ΠΟΥ έκανε έκκληση σε όλες τις χώρες να: «προετοιμάσουν τα νοσοκομεία τους, να προστατεύσουν και να εκπαιδεύσουν το προσωπικό των νοσοκομείων, να ενεργοποιήσουν και να αυξήσουν τους μηχανισμούς έκτακτης ανάγκης, να ενημερώσουν τους πολίτες για τους κινδύνους και για το πώς μπορούν να προστατευθούν, αλλά και να εντοπίσουν, απομονώσουν, εξετάσουν και φροντίσουν κάθε κρούσμα και επαφή αυτού».

Για πολλές χώρες που δεν είχαν λάβει μέτρα ήταν ήδη αργά. Ακόμα όμως και χώρες που δεν είχαν παρουσιάσει μέχρι τότε κρούσματα ή λίγα κρούσματα (ΗΠΑ, Αγγλία, Ολλανδία, Σουηδία κ.α.) αψηφούσαν τον κίνδυνο με τον ιό να καλπάζει.

Να σημειώσουμε ότι στην Ολλανδία ήδη έχει περάσει νόμος σύμφωνα με τον οποίο “κανείς δεν θα σε σώσει, αν εσύ δεν σώσεις τον εαυτό σου”, η ευθύνη δηλαδή είναι κατά κύριο λόγο ατομική και λιγότερο συλλογική.

Η διαχείριση του κορονοϊού στην Ελλάδα

Η Ελλάδα από τις 28 Φεβρουαρίου ξεκίνησε να λαμβάνει μέτρα με την απαγόρευση των εκδηλώσεων του 3ημέρου της Αποκριάς. Η Ελλάδα έκλεισε τα σχολεία σε όλη την χώρα στα 89 κρούσματα στις 10 Μαρτίου, και πριν ο ΠΟΥ κηρύξει πανδημία, ενώ είχαν κλείσει μια εβδομάδα νωρίτερα σε σημεία με μαζικά κρούσματα όπως Ηλεία, Αχαία, Ζάκυνθο, και κατά περίπτωση Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Τρεις ημέρες μετά, στις 13 Μαρτίου η Ελληνική κυβέρνηση κλείνει σχεδόν τα πάντα με 190 κρούσματα και χωρίς κανένα θάνατο. Στις 30 Μαρτίου έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 40 νεκροί και 1.100 κρούσματα, κατατάσσοντας την Ελλάδα στις χαμηλότερες θέσεις κρουσμάτων και θανάτων παγκοσμίως. Βέβαια, όπως συμβαίνει πάντα στην διαχείριση κρίσεων, η επιτυχία της Ελληνικής διαχείρισης θα κριθεί στο τέλος της κρίσης αυτής.

Η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτεί αυτή τη “νίκη”, ή αλλιώς την “παράταση χρόνου” και να ρίξει όλες τις δυνάμεις της στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Να θωρακιστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό το ΕΣΥ για να μπορεί να αντιμετωπίσει πιθανή μελλοντική αύξηση κρουσμάτων.

Το τεράστιο κενό μεταξύ επιστήμης και πολιτείας

Παρά την ενημέρωση, έστω και της τελευταίας στιγμής, από την επιστημονική κοινότητα, δεν υπήρξε άμεση επέμβαση με μέτρα στο σύνολο σχεδόν των χωρών. Το τεράστιο κενό μεταξύ επιστημονικής κοινότητας και πολιτείας σε παγκόσμιο επίπεδο είναι γνωστό και είναι χαρακτηριστικό ακόμα και στις ΗΠΑ αλλά και αστείο παράλληλα σε μια υπερδύναμη εν έτη 2020. Ακόμα, η Αγγλία αρχικά υποβάθμισε τον κίνδυνο και λίγες ημέρες μετά αναγκάστηκε να λάβει μέτρα με την εξάπλωση του ιού στην κοινότητα.

«Πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή και προετοιμασμένοι» προειδοποιούσε τον Μάρτιο 2019 ο ΠΟΥ

Τον Μάρτιο του 2019 ο ΠΟΥ προειδοποιούσε ότι υπάρχει ο κίνδυνος μια μέρα να περάσει από τα ζώα στους ανθρώπους ένας ακόμη πιο θανατηφόρος ιός γρίπης, που θα προσβάλλει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Οι ιοί γρίπης είναι πολλαπλοί και αλλάζουν διαρκώς. «Η απειλή της πανδημίας γρίπης υπάρχει πάντα», υπογράμμιζε τότε ο Τέντρος Αντανομ Γκεμπρεγιέσους, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ. «Πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή και προετοιμασμένοι. Το κόστος ενός μεγάλου ξεσπάσματος γρίπης θα ξεπεράσει μακράν το κόστος της πρόληψης», επεσήμανε σε δήλωσή του το 2019.

Οι πανδημίες αποτελούν την πιο επικίνδυνη φυσική καταστροφή σε παγκόσμιο επίπεδο

Οι πανδημίες αποτελούν την πιο επικίνδυνη φυσική καταστροφή σε παγκόσμιο επίπεδο. Συμβαίνουν με ένα σχετικά μεγάλο εύρος επαναληψιμότητας. Για τον λόγο αυτό, ο κίνδυνος από τις κυβερνήσεις υποτιμάται. Δεν τους αγγίζει, δεν θα τους τύχει στον χρόνο διακυβέρνησης. Αποτέλεσμα να μην αναπτύσσουν ουσιαστικές και κοινές στρατηγικές μετριασμού ενός τέτοιου παγκόσμιου κινδύνου. Η τελευταία πιο θανατηφόρα πανδημία γρίπης ήταν περίπου πριν ένα αιώνα, το 1918 με 20-50εκ. θανάτους παγκοσμίως.

Είναι γνωστό πως αρκετές χώρες όπως η Κίνα και γενικότερα οι αναπτυσσόμενες χώρες αποτελούν απειλή για την παγκόσμια υγεία με τις συνθήκες διαβίωσης και συνηθειών. Όλες οι πανδημίες γρίπης του 20ου αιώνα έχουν ξεκινήσει την σαρωτική πορεία τους στον κόσμο από την Κίνα. Μόνο η πανδημία του 2009 άρχισε από το Μεξικό κι αυτή εντάσσεται στις πανδημίες του 21ου αιώνα.

Μετά το τέλος αυτής της παγκόσμιας κρίσης η οποία εξελίσσεται σε διπλή καταστροφή ζωής και οικονομίας με δραματικές επιπτώσεις, είναι σίγουρη και επιβεβλημένη πλέον η αλλαγή νοοτροπίας στην διαχείριση του περιβαλλοντικού μέλλοντος του πλανήτη. Διαφορετικά, όταν η εμπειρία, ως δυσάρεστη, παραδίδεται στην λήθη, θα ισχύει “ότι εκείνοι που δεν θυμούνται το παρελθόν, είναι καταδικασμένοι να το επαναλάβουν”

Ιστορικές πανδημίες

  • Λοιμός των Αθηνών (430 π.Χ.) όταν τυφοειδής πυρετός σκότωσε τα 2/3 του πληθυσμού της Αθήνας σε τέσσερα χρόνια.
  • Μαύρη πανώλη, στο 14ο αιώνα. Υπολογίζεται ότι οι νεκροί έφτασαν τα 75 εκατομμύρια. Η ασθένεια προήλθε από την Ασία και μέσω της Μεσογείου διαδόθηκε στην Ευρώπη.
  • Πανδημίες χολέρας κατά τον 19ο αιώνα προκάλεσαν το θάνατο δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων.
  • Πανδημίες γρίπης, όπως η Ισπανική γρίπη (1918-1920), η οποία προκάλεσε 50 εκατομμύρια νεκρούς τους πρώτους έξι μήνες.
  • Γρίπη Α (Η1Ν1) όπου στις 11 Ιουνίου 2009 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) το ανακοίνωσε ως πανδημία. Υπολογίζονται 18.500 θάνατοι σε 214 χώρες.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ – (MSc) Μεταπτυχιακός φοιτητής Καταστροφών & Κρίσεων, Τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ)
e-mail: [email protected]

Θοδωρής Κονδύλης

🎓MSc Φυσικών Καταστροφών & Κρίσεων 📚Edu Μετεωρολογία & Κλιματική Αλλαγή 🎓BSc Μηχανικός Πληροφορικής

Αφήστε μια απάντηση