Ηλεία: Έρχεται καύσωνας – Εντείνεται ο κίνδυνος πυρκαγιών

Ηλεία: Έρχεται καύσωνας – Εντείνεται ο κίνδυνος πυρκαγιών

Υψηλές θερμοκρασίες της τάξης των 35-37 βαθμών Κελσίου θα επικρατήσουν το Σαββατοκύριακο 25-26/7.

Το Σάββατο οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 4, τοπικά τα 5 μποφόρ.

Την Κυριακή θα παρουσιάσουν μερική ενίσχυση στα 5 στις περισσότερες περιοχές και πιθανόν τοπικά ισχυροί 6 μποφόρ.

Όπως είδαμε στο συμβάν του Γραμματικού, δεν είναι μόνο ο άνεμος ο κρίσιμος παράγοντας,  ακόμα και με ασθενείς ανέμους ή και άπνοια αν η τοπογραφία, η βλάστηση και η υγρασία ευνοούν τότε η πυρκαγιά μπορεί να έχει εκρηκτική συμπεριφορά δημιουργώντας τον δικό της καιρό με μεγάλες εντάσεις.

Σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας περιμένουμε τη νέα εβδομάδα με τον υδράργυρο από την Τρίτη 28/7 σε επίπεδα καύσωνα 38 -40 βαθμών Κελσίου, εξαιρετικά χαμηλή υγρασία και μέτριους ανέμους από βόρειες διευθύνσεις, ενδεχομένως στα ανατολικά και βόρεια, βορειοανατολικοί καταβάτες οι οποίοι είναι θερμοί και ξηροί εκ φύσεως με ότι αυτό συνεπάγεται για τον κίνδυνο εξάπλωσης πυρκαγιών.

Οι συνθήκες αυτές, φαίνεται να έχουν διάρκεια τουλάχιστον μέχρι το τέλος της νέας εβδομάδας.

Πολύ δύσκολες συνθήκες. Αποφεύγουμε τις εξωτερικές εργασίες που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά. Σε περίπτωση που αντιληφθείτε πυρκαγιά καλέστε αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο 199, κάθε δευτερόλεπτο καθυστέρησης μπορεί να αποβεί καταστροφικό.

Η ΓΓΠΠ προειδοποιεί για τον κίνδυνο με βάση τον χάρτη κινδύνου πυρκαγιάς που εκδίδει κάθε ημέρα. Δείτε τον χάρτη της Κυριακής:

 

Θοδωρής Κονδύλης

Μεταπτυχιακός φοιτητής (MSc) "Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Φυσικών Καταστροφών & Κρίσεων" Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) - Επιμόρφωση "Μετεωρολογικά Φαινόμενα, φυσικές διεργασίες στην ατμόσφαιρα, πρόγνωση καιρού & ακραία καιρικά φαινόμενα" Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) (2020) - Μηχανικός Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Λάρισας (2011) - Ιδρυτικό (2007) μέλος του μετεωρολογικού portal metar.gr - Ιδιοκτήτης των μετεωρολογικών σταθμών Λαμπείας & Ανδρίτσαινας Ηλείας κάθως και των μετεο-διαδικτυακών καμερών του metar.gr στο νομό Ηλείας

Αφήστε μια απάντηση