You are currently viewing Ημέρα της Γης: Ο COVID-19 επιδεινώνει τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, οι οποίες επιταχύνθηκαν τα τελευταία 5 χρόνια

Ημέρα της Γης: Ο COVID-19 επιδεινώνει τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, οι οποίες επιταχύνθηκαν τα τελευταία 5 χρόνια

Tα 50 χρόνια εορτάζονται σήμερα από τον πρώτο εορτασμό της Ημέρας της Γης, η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις στον πλανήτη μας αποτελούν γεγονός, με επιταχυνόμενη πορεία τα τελευταία πέντε χρόνια, όπου καταγράφηκαν ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών. Αυτή η τάση αναμένεται να συνεχιστεί, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO). Τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα είναι περίπου 26% υψηλότερα από ό,τι το 1970, ενώ η μέση παγκόσμια θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά 0,86 °C  και  1,1 °C από την προ-βιομηχανική εποχή.

Ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ μέσης θερμοκρασίας είναι πιθανό να συμβεί στην επόμενη πενταετία (2020-2024), σύμφωνα με τις προβλέψεις. Οι προβλέψεις δείχνουν περαιτέρω αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας και ειδικά σε υψηλά γεωγραφικά πλάτη και χερσαίες περιοχές, με βραδύτερη υπερθέρμανση των ωκεανών, ιδιαίτερα στον Βόρειο Ατλαντικό και τον νότιο ωκεανό.

  • Αύξηση της θερμοκρασίας και του διοξειδίου του άνθρακα (CO2),
  • Αύξηση της θερμοκρασίας και η οξίνιση των ωκεανών,
  • Άνοδος της στάθμης της θάλασσας,
  • Μεταβολές στη μάζα των πάγων της Αρκτικής και της Ανταρκτικής

Όλοι οι παραπάνω δείκτες έδειξαν επιτάχυνση της κλιματικής αλλαγής τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση για το Παγκόσμιο Κλίμα 2015-2019, η οποία κυκλοφόρησε για την 50ή επέτειο της Ημέρας της Γης.

Ο COVID-19 μπορεί να οδηγήσει σε προσωρινή μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, αλλά δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις δράσεις για το κλίμα. Ενώ θα καταστήσει πιο δύσκολη την αντιμετώπιση των καιρικών συνθηκών, του κλίματος και των κινδύνων που σχετίζονται με το νερό, οι οποίοι γίνονται όλο και πιο έντονοι λόγω της κλιματικής αλλαγής. «Ενώ ο COVID-19 προκάλεσε μια σοβαρή διεθνή υγειονομική και οικονομική κρίση, η αποτυχία αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής μπορεί να απειλήσει την ανθρώπινη ευημερία, τα οικοσυστήματα και τις οικονομίες για αιώνες», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του WMO, Petteri Taalas.

«Πρέπει να εξισορροπήσουμε τις καμπύλες πανδημίας και κλιματικής αλλαγής», είπε.

«Πρέπει να δείξουμε την ίδια αποφασιστικότητα και ενότητα με τον COVID-19 και ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Πρέπει να δράσουμε μαζί προς όφελος της υγείας και της ευημερίας της ανθρωπότητας όχι μόνο για τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, αλλά και για πολλές γενιές στο μέλλον », δήλωσε ο κ. Taalas.

«Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν αυξηθεί και δεν θα εξαφανιστούν εξαιτίας του κορονοϊού. Αντίθετα, η πανδημία επιδεινώνει την κατάσταση για δράση, για την ασφάλεια των ανθρώπων, όπως την εκκένωση από τροπικούς κυκλώνες, όπως είδαμε με τον κυκλώνα “Harold” κατηγορίας 5 στον Νότιο Ειρηνικό. Και υπάρχει ο κίνδυνος τα συστήματα υγείας να μην είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν ένα επιπλέον φόρτο από ασθενείς λόγω καυσώνων », είπε.

«Οι ευάλωτοι πληθυσμοί σε χώρες με ασθενέστερα συστήματα ετοιμότητας για καταστροφές αντιμετωπίζουν τους μεγαλύτερους κινδύνους. Οι κυβερνήσεις πρέπει να δράσουν περισσότερο, για να ενισχύσουν τα συστήματα προειδοποίησης για την αντιμετώπιση πολλαπλών κινδύνων », δήλωσε ο κ. Taalas.

“Το WMO θα υποστηρίξει αυτές τις προσπάθειες.” Παρά τους περιορισμούς του COVID-19, οι Εθνικές Μετεωρολογικές και Υδρολογικές Υπηρεσίες συνεχίζουν τις βασικές υπηρεσίες πρόβλεψης και προειδοποίησης σε 24/7.

Οι σταθμοί Global Atmosphere Watch συνεχίζουν επίσης την λειτουργία τους καταγράφοντας μείωση των βασικών ρύπων και βελτίωσης στην ποιότητα του αέρα ως αποτέλεσμα της βιομηχανικής ύφεσης εξαιτίας του COVID-19. Ωστόσο, οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα (CO2) σε βασικούς σταθμούς αναφοράς παραμένουν σε επίπεδα ρεκόρ. Είναι επομένως σημαντικό τα μέτρα μετά το COVID-19 να βοηθήσουν την οικονομική ανάπτυξη να γίνει πιο πράσινη. Οι προηγούμενες οικονομικές κρίσεις στο επίπεδο της «ανάκαμψης» σχετίζονταν με πολύ υψηλότερη αύξηση εκπομπών από ό,τι πριν από την κρίση.

Για τον εορτασμό της Ημέρας της Γης, η WMO κυκλοφόρησε την τελική έκθεση για το Παγκόσμιο Κλίμα 2015-2019. Μια προκαταρκτική έκδοση δόθηκε πριν από τη διάσκεψη κορυφής του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη κλιματική δράση τον Σεπτέμβριο του 2019. Η πενταετής έκθεση επιβεβαίωσε ότι το 2015-2019 ήταν η θερμότερη πενταετία που καταγράφηκε.

  • Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά 1,1 ° C από την προ-βιομηχανική περίοδο και κατά 0,2 ° C σε σύγκριση με το 2011-2015, ανέφερε. Από τη δεκαετία του 1980, κάθε δεκαετία ήταν θερμότερη από την προηγούμενη. Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία το 1970 ήταν +0,24 ° C πάνω από την προ-βιομηχανική περίοδο.

Οι καύσωνες ήταν ο θανατηφόρος μετεωρολογικός κίνδυνος την περίοδο 2015-2019, που επηρέασε όλες τις ηπείρους και οδήγησε σε νέα θερμοκρασιακά ρεκόρ σε πολλές χώρες συνοδευόμενα από πρωτοφανείς πυρκαγιές που συνέβησαν ιδιαίτερα στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, την Αυστραλία, το τροπικό δάσος του Αμαζονίου και τις περιοχές της Αρκτικής.

Με βάση τα δεδομένα και την ανάλυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο συνολικός κίνδυνος ασθένειας ή θανάτου που σχετίζεται με τη θέρμανση έχει αυξηθεί σταθερά από το 1980, με περίπου το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε συνθήκες με θανατηφόρες θερμοκρασίες τουλάχιστον 20 ημέρες το χρόνο.

Οι πλημμύρες δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για διάφορα είδη επιδημικών εστιών. Στις ενδημικές χώρες της χολέρας, εκτιμάται ότι 1,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν, ενώ στην Αφρική περίπου 40 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε «hotspots» χολέρας. Κίνδυνοι που σχετίζονται με το κλίμα και την κλιματική αλλαγή επιδείνωσαν την επισιτιστική κατάσταση σε πολλά μέρη, ιδίως στην Αφρική, λόγω των επιπτώσεων της ξηρασίας, η οποία αύξησε τον συνολικό κίνδυνο ασθένειας ή θανάτου που σχετίζεται με το κλίμα.

Κατά τη διάρκεια της πενταετίας 2015-2019,

  • οι τροπικοί κυκλώνες προκάλεσαν τις μεγαλύτερες οικονομικές απώλειες, με τον τυφώνα Harvey το 2017 να προκαλεί οικονομική ζημιά άνω των 125 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
  • Οι υψηλές θερμοκρασίες απειλούν να υπονομεύσουν την ανάπτυξη μέσω αρνητικών επιπτώσεων στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) στις αναπτυσσόμενες χώρες. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαπίστωσε ότι για μια αναπτυσσόμενη χώρα μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος, με μέση ετήσια θερμοκρασία 25 °C, η επίδραση της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1 °C οδηγεί σε μείωση της ανάπτυξης κατά 1,2%. Οι χώρες των οποίων οι οικονομίες αναμένεται να επηρεαστούν σημαντικά από την αύξηση της θερμοκρασίας παρήγαγαν μόνο περίπου το 20% του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2016. Σήμερα αποτελούν σχεδόν το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού και προβλέπεται ότι θα αποτελούν πάνω από το 75% μέχρι τα τέλη του αιώνα.

For #EarthDay2020 on 22 AprilWMO Secretary-General Petteri Taalas will release the final report on the Global Climate 2015-2019, the hottest 5-year period on record (virtual press conference at noon CET). We will take a look at how our climate has changed in the 50 years since the first Earth Day in 1970, as well as the interactions between COVID-19 and climate.We need science and solidarity to flatten both the #COVID19 and #ClimateChange curves

Gepostet von World Meteorological Organization am Dienstag, 21. April 2020

Earth Day: Climate Action

In the 50 years since the first #EarthDay, climate change has accelerated, reaching a new peak in the past 5 years, which were the hottest on record. That trend is expected to continue. Carbon dioxide levels at a key global observing station are about 26 percent higher than in 1970, whilst the average global temperature has increased by 0.86°C since then, and is 1.1°C warmer than the pre-industrial era. A new global mean temperature record is likely to occur in the next five-year period (2020-2024), according to multi-model climate predictions of near surface temperature from data collected by the WMO Lead Centre for Annual to Decadal Climate Prediction operated by the Met Office Hadley Centre. “Whilst COVID-19 has caused a severe international health and economic crisis, failure to tackle climate change may threaten human well-being, ecosystems and economies for centuries,” said WMO Secretary-General Petteri Taalas. “We need to flatten both the pandemic and climate change curves,” he saidWe need to show the same solidarity and science for #ClimateAction as against #COVID19Details https://bit.ly/2VPosqL

Gepostet von World Meteorological Organization am Mittwoch, 22. April 2020

πληροφορίες: World Meteorological Organization

Θοδωρής Κονδύλης

🎓MSc Φυσικών Καταστροφών & Κρίσεων 📚Edu Μετεωρολογία & Κλιματική Αλλαγή 🎓BSc Μηχανικός Πληροφορικής

Αφήστε μια απάντηση