You are currently viewing Νοέμβριος 2020: Εξαιρετικά άνομβρος ο πιο υετοφόρος μήνας

Νοέμβριος 2020: Εξαιρετικά άνομβρος ο πιο υετοφόρος μήνας

Ο πιο υετοφόρος μήνας του έτους, ο Νοέμβριος, κινήθηκε εξαιρετικά άνομβρα με μόλις 20 χιλιοστά ύψος βροχής να καταγράφονται, σύμφωνα με τον μετεωρολογικό σταθμό του Αστεροσκοπείου Αθηνών στον Πύργο, στα ίδια επίπεδα και οι υπόλοιπες περιοχές του νομού.

Κανονικά το Νοέμβριο σημειώνονται σχεδόν 200 χιλιοστά τουλάχιστον στα πεδινά, ενώ με την εξέλιξη αυτή συνεχίζεται η άνομβρη πορεία του 2020 με συνολικά μόλις 349 χιλιοστά!

Από την αρχή του έτους θα έπρεπε να έχουν καταγραφεί περισσότερα από 700 χιλιοστά έως σήμερα, πτώση της τάξης του 50%!

Όπως είχαμε γράψει κατά την διάρκεια του φθινοπώρου στο αισιόδοξο σενάριο: ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος αν δώσουν τις κλιματικές τους τιμές θα φτάσουμε συνολικά στα 600 χιλιοστά, δηλαδή θα βρισκόμαστε με μια απόκλιση της τάξης του -30% από την ετήσια κλιματική τιμή, ωστόσο με την εξέλιξη του Νοεμβρίου βρισκόμαστε στο -50%. Μπορεί η μελέτη του διαστήματος αυτού να φαίνεται ορθή, επιστημονικά όμως δεν είναι.

Το επιστημονικά ορθό της καταγραφής της ετήσιας βροχόπτωσης δεν είναι με βάση το Ημερολογιακό Έτος (1/1-31/12) αλλά με βάση το Υδρολογικό Έτος (1/9-31/8). Με βάση λοιπόν το υδρολογικό έτος 1.9.2019-31.8.2020, η ετήσια βροχόπτωση ανέρχεται στα 800 με 900 χιλιοστά, με το πρώτο τετράμηνο του υδρολογικού έτους να δίνει συνολικά την κανονικά ετήσια βροχόπτωση, με χαρακτηριστικό τον περσινό Νοέμβριο 2019 που έδωσε 300 με 400 χιλιοστά βροχόπτωσης σε μόλις ένα μήνα, δηλαδή σχεδόν το μισό ύψος βροχής που σημειώνεται σε ένα υδρολογικό έτος. Από την αρχή του τρέχοντος υδρολογικού έτους (1.9.2020) έχουν καταγραφεί 210 χιλιοστά, με την κλιματική τιμή του αντίστοιχου διαστήματος να είναι στα 319 χιλιοστά, δηλαδή μια απόκλιση της τάξης -34%.

Όπως μου ζητήθηκε και ανέφερα σε ρεπορτάζ της εφ.Πρωινής στο φύλλο της 30ης Νοεμβρίου (δείτε εδώ), διανύουμε μια περίοδο ανομβρίας λόγω ενός φυσικού κύκλου επαναλειψιμότητας μεταξύ των υγρών και ξηρών περιόδων.

  • Μετά από μια περίοδο πολλών βροχοπτώσεων, ακολουθεί μια περίοδος με λίγες βροχοπτώσεις, άλλοτε σε επίπεδα ξηρασίας, άλλοτε λιγότερο.
  • Τα φαινόμενα της ανομβρίας και των πλημμυρών θα ενταθούν στο μέλλον και θα εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα, όπως προβλέπεται από τα σενάρια της κλιματικής αλλαγής.
  • Είναι βέβαιο ότι η τρέχουσα ανομβρία θα κλείσει, ίσως και πριν το τέλος του 2020 με πολλές βροχές και πλημμύρες.

Αυτός είναι ο φυσικός κύκλος στον οποίο πρέπει να προσαρμόσουμε τα συστήματα που συγκροτούν την κοινωνία μας.

Αυτό που απαιτείται είναι η ορθολογική διαχείριση του νερού υπό το πρίσμα της προβλεπόμενης κλιματικής αλλαγής, η οποία δεν πρέπει να αποτελεί άλλοθι για την αποφυγή των ευθυνών μας.

Θα έρχονται παρατεταμένοι περίοδοι ξηρασίας και θα παρακαλάμε για συνθήκες πλημμύρας ή και το αντίστροφο παρά τις αρνητικές συνέπειές τους για τις οποίες άλλωστε η ανθρώπινη δραστηριότητα είναι εκείνη που δίνει τον καταστροφικό χαρακτήρα τους.

 

 

Θοδωρής Κονδύλης

🎓MSc Φυσικών Καταστροφών & Κρίσεων 📚Edu Μετεωρολογία & Κλιματική Αλλαγή 🎓BSc Μηχανικός Πληροφορικής