Σιβηρία: “βαθμοί 38” και δασικές πυρκαγιές
Η απόκλιση των θερμοκρασιών της άνοιξης από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο είναι δραματική: την άνοιξη του 2020 ήταν περισσότερο από 8 βαθμούς θερμότερος από τον μέσο όρο των ετών από το 2003. Εικόνα: NASA από wetteronline.de

Σιβηρία: “βαθμοί 38” και δασικές πυρκαγιές

Συνεχίζεται το παράδοξο με τον καύσωνα στη Σιβηρία, με νέο ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών στις 20 Ιουνίου και το θερμόμετρο να αγγίζει τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Συγκεκριμένα, η μέτρηση πραγματοποιήθηκε στο Verkhoyansk στη βόρεια Σιβηρία. Σημειώνουμε πως δεν έχει καταμετρηθεί ποτέ τόσο ζεστό προηγούμενο στην περιοχή στα βόρεια του Αρκτικού Κύκλου από την έναρξη καταγραφής μετρήσεων. Ωστόσο, έχει υπάρξει ξανά καύσωνας με την προηγούμενη μέγιστη τιμή της πόλης που ήταν 37,3 βαθμοί και συνέβη στις 25 Ιουλίου 1988.

Πάντως οι μετρήσεις συνεχίζουν και ξεπερνούν τις μέσες προβλεπόμενες τιμές εδώ και αρκετές εβδομάδες. Και συνέπεια αυτών των υψηλών θερμοκρασιών είναι και οι δασικές πυρκαγιές που καταγράφονται στη περιοχή. Ενώ, γινόμαστε μάρτυρες των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

ΠΗΓΗ: ecozen.gr

Θοδωρής Κονδύλης

Μεταπτυχιακός φοιτητής (MSc) "Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Φυσικών Καταστροφών & Κρίσεων" Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) - Επιμόρφωση "Μετεωρολογικά Φαινόμενα, φυσικές διεργασίες στην ατμόσφαιρα, πρόγνωση καιρού & ακραία καιρικά φαινόμενα" Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) (2020) - Μηχανικός Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Λάρισας (2011) - Ιδρυτικό (2007) μέλος του μετεωρολογικού portal metar.gr - Ιδιοκτήτης των μετεωρολογικών σταθμών Λαμπείας & Ανδρίτσαινας Ηλείας κάθως και των μετεο-διαδικτυακών καμερών του metar.gr στο νομό Ηλείας

Αφήστε μια απάντηση