You are currently viewing WWF: Φωτιές, δάση και το μέλλον: μια διαρκής εκτός ελέγχου κρίση;

WWF: Φωτιές, δάση και το μέλλον: μια διαρκής εκτός ελέγχου κρίση;

Τον Απρίλιο του 2020, ο αριθμός των προειδοποιήσεων για τον κίνδυνο πυρκαγιών σε όλο τον κόσμο αυξήθηκε κατά 13% σε σύγκριση με πέρυσι – το οποίο ήταν έτος ρεκόρ σε πυρκαγιές. Ο σταθερά θερμότερος και ξηρότερος καιρός λόγω της κλιματικής αλλαγής και άλλοι ανθρώπινοι παράγοντες, όπως η μετατροπή της γης για γεωργία και η κακή διαχείριση των δασών, είναι οι κύριοι παράγοντες για την αύξηση.

Η κλιματική αλλαγή και οι πυρκαγιές αλληλοενισχύονται, με πυρκαγιές περισσότερο έντονες, μεγαλύτερες, που διαρκούν περισσότερο από ότι στο παρελθόν. Εάν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις, θα υπάρξουν καταστροφικές μακροπρόθεσμες συνέπειες για τους ανθρώπους, την άγρια ​​φύση και το κλίμα. Η έκθεση της WWF, που εκπονήθηκε σε συνεργασία με την Boston Consulting Group (BCG), αναλύει βαθύτερα τις τάσεις των δασικών πυρκαγιών και τις επιπτώσεις τους στους ανθρώπους και τον πλανήτη και παρουσιάζει δράσεις για την αντιμετώπιση των βασικών αιτίων.

Οι πυρκαγιές επηρεάζουν όλα τα ήδη δασών, από σαβάνες έως λιβάδια και τούνδρα. Παρόλο που τα δάση αποτελούν μόνο το 10% της συνολικής έκτασης που καίγεται, οι πυρκαγιές αυτών ευθύνονται για το ένα τέταρτο όλων των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Ένα αυξανόμενο ποσοστών πυρκαγιών οφείλεται σε ανθρώπινη δραστηριότητα, εκ προθέσεως ή εξ αμελείας. Στο Βόρειο Ημισφαίριο, οι περισσότερες πυρκαγιές προκαλούνται από αμέλεια (π.χ. κάψιμο σκουπιδιών, ατυχήματα, γεωργικές δραστηριότητες κ.λπ.) και σε μικρό ποσοστό εμπρησμοί από πρόθεση. Σε ορισμένες τροπικές και υποτροπικές περιοχές, οι δασικές πυρκαγιές οφείλονται από εκ προθέσεως εμπρησμούς  για την αλλαγή της χρήσης γης, την αποψίλωση και την προετοιμασία νέων περιοχών για καλλιέργεια.

Κλιματική αλλαγή

Ανεξάρτητα από το κατά πόσον οι πυρκαγιές ξεκινούν φυσικά ή από εμπρησμούς, οι συνολικές επιπτώσεις τους αυξάνονται τις τελευταίες δεκαετίες. Εξετάζοντας τρεις παράγοντες – την επιφάνεια καύσης, την συχνότητα και την σοβαρότητα των συμβάντων – η αυξανόμενη επιρροή της κλιματικής αλλαγής καθίσταται προφανής. Το διοξείδιο του άνθρακα που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα από τις πυρκαγιές συμβάλει στην περαιτέρω αύξηση της παγκόσμιας θέρμανσης, ακολουθώντας ένα φαύλο κύκλο διαρκώς επιδεινούμενο. Ενισχύει την δράση ακραίου καιρού, ξηρού καιρού, στη δημιουργία πιο συχνών έντονων πυρκαγιών που με τη σειρά τους δημιουργούν αυξημένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Η συνεχιζόμενη αποψίλωση και οι αυξανόμενες θερμοκρασίες αναμένεται να φθάσουν σε επίπεδα που θα απειλήσουν ακόμη ανέπαφες δασικές βιομάζες. 

Οι συνέπειες

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι πυρκαγιές εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα όσο η Ευρωπαϊκή Ένωση κάθε χρόνο: η συμβολή τους στην κλιματική κρίση αποτελεί βασικό λόγο για την παγκόσμια κοινότητα να αναπτύξει στρατηγικές αντιμετώπισης της αύξησή τους ως σημαντική απειλή. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό: οι πυρκαγιές έχουν επίσης σοβαρές συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία, τη βιοποικιλότητα και τις οικονομίες σε όλο τον κόσμο. Κάθε χρόνο, εκτιμάται ότι 340.000 πρόωροι θάνατοι από αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα οφείλονται στις πυρκαγιές. Η αυξανόμενη συχνότητα και σοβαρότητα των πυρκαγιών αποτελούν μια διαρκώς αυξανόμενη απειλή για τη βιοποικιλότητα παγκοσμίως. Άτομα, εταιρείες και δημόσιες Αρχές φέρουν μεγάλο οικονομικό κόστος λόγω πυρκαγιών.

Επείγουσες δράσεις

Οι πυρκαγιές το 2020 είναι χειρότερες από το 2019 – και είναι ένα κρίσιμο παγκόσμιο ζήτημα που χρειάζεται επείγουσες παγκόσμιες δράσεις.

Για να περιοριστεί η αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας στο 1,5 °C σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού, πρέπει να γίνουν περισσότερες δράσεις από κυβερνήσεις, επιχειρήσεις, κοινότητες και ιδιώτες, για τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα από δασικές πυρκαγιές. Για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρξουν δράσεις στις αιτίες και στους παράγοντες που τις προκαλούν. 

Δείτε αναλυτικά στο wwf.panda.org

Θοδωρής Κονδύλης

🎓MSc Φυσικών Καταστροφών & Κρίσεων 📚Edu Μετεωρολογία & Κλιματική Αλλαγή 🎓BSc Μηχανικός Πληροφορικής

Αφήστε μια απάντηση