Ηλεία: Επιμένει η ανομβρία, σε φθίνουσα πορεία η θερμοκρασία

Ηλεία: Επιμένει η ανομβρία, σε φθίνουσα πορεία η θερμοκρασία

Επιμένει ο άνομβρος και ζεστός για την εποχή καιρός (Tρίτη 34οC), τουλάχιστον όμως από πλευρά θερμοκρασίας η πορεία θα είναι φθίνουσα. Έτσι από την Τετάρτη ο υδράργυρος θα σταθεροποιηθεί στους 28 με 30 βαθμούς.

Η ατμοσφαιρική διαταραχή που περιμένουμε να επηρεάσει την περιοχή μας στο τέλος της εβδομάδας, δεν φαίνεται να δίνει αξιόλογα φαινόμενα και αυτά κατά βάση, με τα διαθέσιμα στοιχεία, θα εντοπίζονται κυρίως στα ηπειρωτικά ορεινά τις θερμές ώρες της ημέρας. Η Παρασκευή φαίνεται να είναι η μέρα με τις συνθήκες αυτές.

Συμπερασματικά η ανομβρία συνεχίζεται. Η παρατεταμένη ξηρασία είναι εμφανής, γεγονός που ανησυχεί έντονα για τα προβλήματα στον υδροφόρο ορίζοντα με ότι αυτό συνεπάγεται.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο μήνας Σεπτέμβριος μέχρι στιγμής, το πρώτο δεκαπενθήμερο, είναι εντελώς ξηρός, ενώ από την αρχή του χρόνου έχουν καταγραφεί μόλις 138 χιλιοστά βροχόπτωσης, όταν ο μέσος όρος οκταμήνου είναι 431 χιλιοστά, δηλαδή, περίπου 3 φορές κάτω από την κλιματική τιμή.

Το φαινόμενο αυτό δεν είναι ασυνήθιστο, αλλά προβληματίζει η συχνότητα στην περιοδικότητα που παρατηρείται τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Καλό είναι πολίτες και πολιτεία να έχουν τεταμένη την προσοχή τους ώστε να μην προκληθούν προβλήματα εξαιτίας της ξηρασίας. Ο Σεπτέμβρης φαίνεται πως χάνει, και αυτός, τον υετό του και εάν συνεχιστεί η ανομβρία τον Οκτώβριο είναι σχεδόν βέβαιο, ότι θα εμφανιστούν προβλήματα.

Θοδωρής Κονδύλης

MSc Διαχείριση Περιβάλλοντος, Φυσικών Καταστροφών & Κρίσεων, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) | Επιμόρφωση: Μετεωρολογικά Φαινόμενα, φυσικές διεργασίες στην ατμόσφαιρα, πρόγνωση καιρού & ακραία καιρικά φαινόμενα (ΕΚΠΑ) | BSc Μηχανικός Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών

Αφήστε μια απάντηση