ΗΠΑ: «Εξαιρετικά επικίνδυνος» ο κυκλώνας Λάουρα (βίντεο)

ΗΠΑ: «Εξαιρετικά επικίνδυνος» ο κυκλώνας Λάουρα (βίντεο)

Οι κάτοικοι της Λουιζιάνας και του νότιου Τέξας είναι αντιμέτωποι με τον κυκλώνα Λάουρα, που ενισχύθηκε στην κατηγορία 4 πεντάβαθμης κλίμακας και θεωρείται «εξαιρετικά επικίνδυνος» από τους μετεωρολόγους.

Ο τροπικός κυκλώνας του Ατλαντικού “Λάουρα” αφότου έπληξε την Καραϊβική με καταρρακτώδεις βροχές και θυελλώδεις ανέμους αφήνοντας πίσω του 24 νεκρούς και μεγάλες καταστροφές, μόλις εισήλθε στον Κόλπο του Μεξικού ενισχύθηκε γρήγορα σε τυφώνα Κατηγορίας 4 της κλίμακας Saffir-Simpson και την Τετάρτη 26/08 κινήθηκε γρήγορα προς της ακτές των πολιτειών Τέξας και Λουϊζιάνα των ΗΠΑ.

Στην δορυφορική εικόνα από το EAA/meteo.gr παρουσιάζεται η προβλεπόμενη πορεία της “Λάουρα” τα επόμενα 24ωρα (μαύρη καμπύλη), με το λευκό πλαίσιο να περικλείει τις περιοχές όπου αναμένονται τα πιο ισχυρά φαινόμενα καθώς ο τυφώνας θα φτάσει στις ακτές των ΗΠΑ περίπου στις 11:00 ώρα Ελλάδας την Πέμπτη 27/08. Οι άνεμοι στην περιφέρεια της “Λάουρα” ήδη πνέουν με εντάσεις άνω των 200 km/h (ριπές ακόμη πιο ισχυρές), εκδηλώνονται καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις και στις ακτές αναμένεται μεγάλη άνοδος της στάθμης της θάλασσας έως και 6 μέτρα πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα. Οι αρμόδιες Αρχές έχουν απομακρύνει πάνω από μισό εκατομμύριο κατοίκους από τις οικίες τους κοντά στις ακτές του Κόλπου του Μεξικού, ενώ υπολογίζεται ότι περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι θα επηρεαστούν άμεσα από την κακοκαιρία μέχρι την Κυριακή 30/08.

Με ανέμους πάνω από 200 χλμ. την ώρα, ο κυκλώνας Λάουρα μπορεί να προκαλέσει «θανατηφόρα» άνοδο των υδάτων, εν δυνάμει καταστροφική, εξαιρετικά ισχυρούς ανέμους καθώς και ξαφνικές πλημμύρες, προειδοποιεί το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ στο τελευταίο δελτίο του.

«Ο κυκλώνας Λάουρα είναι πολύ επικίνδυνος και ενισχύεται γρήγορα. Να ακούτε τους τοπικούς αξιωματούχους. Είμαστε μαζί σας!», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Οι κάτοικοι της παράκτιας πόλης Λέικ Τσαρλς, στη Λουιζιάνα, που φημίζεται για τα μεγάλα κέντρα της διύλισης πετρελαίου και απειλείται με πλημμύρες έλαβαν εντολή υποχρεωτικής εκκένωσης.

Η υπεύθυνη για την εκκένωση Άντζελα Τζουέτ διευκρίνισε ότι νέα πρωτόκολλα αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή λόγω της πανδημίας Covid-19.

Πηγές: ExtremeMeteo/fb, protothema.gr, EAA-meteo.gr

Θοδωρής Κονδύλης

MSc Διαχείριση Περιβάλλοντος, Φυσικών Καταστροφών & Κρίσεων, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) | Επιμόρφωση: Μετεωρολογικά Φαινόμενα, φυσικές διεργασίες στην ατμόσφαιρα, πρόγνωση καιρού & ακραία καιρικά φαινόμενα (ΕΚΠΑ) | BSc Μηχανικός Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών

Αφήστε μια απάντηση