Πύργος: Ο πιο άνομβρος Μάιος από το 2008 (Δείτε αναλυτικά στοιχεία)

Πύργος: Ο πιο άνομβρος Μάιος από το 2008 (Δείτε αναλυτικά στοιχεία)

Εξαιρετικά άνομβρος κύλησε ο φετινός Μάιος 2020, ο πιο άνομβρος από το 2008, όπως βλέπουμε στον παραπάνω πίνακα, με μόλις 5,2 χιλιοστά ύψος βροχής, ενώ έδωσε έναν ακραίο για την εποχή καύσωνα το δεύτερο δεκαήμερο και χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες το τρίτο δεκαήμερο εξισορροπώντας την θερμοκρασιακή ανωμαλία των ακραία υψηλών θερμοκρασιών, με την μέση τιμή να διαμορφώνεται στους 21,2 βαθμούς Κελσίου, λίγο πάνω από τα κανονικά επίπεδα της κλιματικής για τον Μάιο τιμής.

Η απόλυτη μέγιστη που καταγράφηκε στις 17 Μαΐου 2020, 39,8 βαθμούς Κελσίου αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών, από τότε που υπάρχουν καταγραφές. Στον αντίποδα, η απόλυτη ελάχιστη του φετινού μήνα είναι η δεύτερη χαμηλότερη από το 2008, με 10,9 βαθμούς Κελσίου.

Στην παρακάτω καρτέλα διακύμανσης ημερολογιακής ημέρας απόλυτης μέγιστης παρατηρούμε ότι 8 από τα 13 χρόνια,  η υψηλότερη θερμοκρασία του μήνα καταγράφηκε το τρίτο δεκαήμερο, 4/13 το δεύτερο δεκαήμερο και ένα έτος το πρώτο δεκαήμερο.

Τέλος, οι συνολικές ημέρες με θερμοκρασία ίση/μεγαλύτερη των 30 βαθμών Κελσίου τον φετινό Μάιο έφτασαν τις 7, όσες και το 2009, ενώ το 2013 και το 2018 σημειώθηκαν 10 και 11 ημέρες αντίστοιχα.

στοιχεία από μετεωρολογικό σταθμό Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Πύργου 

Next PostRead more articles

Θοδωρής Κονδύλης

Μεταπτυχιακός φοιτητής (MSc) "Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Φυσικών Καταστροφών & Κρίσεων" Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) - Επιμόρφωση "Μετεωρολογικά Φαινόμενα, φυσικές διεργασίες στην ατμόσφαιρα, πρόγνωση καιρού & ακραία καιρικά φαινόμενα" Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) (2020) - Μηχανικός Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Λάρισας (2011) - Ιδρυτικό (2007) μέλος του μετεωρολογικού portal metar.gr - Ιδιοκτήτης των μετεωρολογικών σταθμών Λαμπείας & Ανδρίτσαινας Ηλείας κάθως και των μετεο-διαδικτυακών καμερών του metar.gr στο νομό Ηλείας

Αφήστε μια απάντηση